Ferieslutt og selvmedisinering

For mange er det tungt å skulle avslutte ferien og gå tilbake til jobb. I den forbindelse har en kjent nettavis publisert en artikkel der en psykolog og en mental trener gir deg tips og råd for å lette denne prosessen. Sistnevnte ber deg i bunn og grunn om å ta deg sammen, for verden går ikke rundt uten folk i jobb.

Førstnevnte råder deg til selvmedisinering. Døyve jobbstarten med en god film, restaurantbesøk eller dyr vin, og presiserer at sistnevnte kun er når helgen nærmer seg.

Joda, selvmedisinering i form av ovennevnte kan dempe de verste symptomene i øyeblikket. Men all denne selvmedisineringen foregår enten på ettermiddag og kveld eller når helgen nærmer seg.

Når blåmandags-vekkerklokka ringer klokka 06:30 og du ikke fatter hva som slo deg, så er gårsdagens filmkveld bare et vagt minne.  Årsaken til at du ikke synes det er ok å gå tilbake til jobb, fikses ikke av filmkvelder, mat eller drikke.

Som vi sier i Dialoggruppen, handler det om å først lære seg å akseptere årsaken til at følelsene og situasjonen er som den er. Det er grunnlaget for å eventuelt kunne gjøre gode og varige endringer.  For øvrig ikke unaturlig at overgangen fra ferie til jobb er krevende i seg selv, uansett jobb.

Hvis du gruer deg til å gå tilbake til jobb, si til deg selv: ”Gitt mine tidligere opplevelser rundt ferieslutt og påfølgende jobbstart, er det naturlig for meg å grue meg nå. Det har jeg selvaksept på. Jeg velger jeg å ta ett sekund av gangen og være i nuet”.

Hvis du kjenner på tungsinn over at ferien er over, uten at du egentlig gruer deg til jobbstart, si til deg selv: ”Jeg tilgir meg selv at min optimisme har lurt meg til å tro at jeg ikke skulle bli tatt over at ferien er slutt. Det er helt naturlig og jeg velger å være raus med meg selv fremover.”

Aksepter at du kjenner det du kjenner, fremfor å døyve det midlertidig for å flykte fra smerten.

Lykke til med jobbstart ett sekund av gangen, full av raushet med deg selv.

dialoggruppen-livkatrine-c

Liv Katrine Strekerud
Kognitiv terapeut
Dialoggruppen

Del dette innlegget:

Facebook
Twitter
LinkedIn