Stress hos barn

Følgende artikkel sto i VG forleden. Forskningen som omtales er viktig da det faktum at det er en sammenheng med foreldres stressnivå og barnas immunforsvar har vært kjent lenge innenfor helserelaterte alternative behandlingsmetoder. Mange foreldre har et alt for høyt tempo og alt for mange egenpålagte oppgaver som over tid kan medføre diverse stressrelaterte lidelser. Barna er avhengig av foreldrene og kopierer dermed denne adferden i tillegg til at de tar ansvar for foreldrenes helse og bruker mye energi på det. I tillegg er det ikke bevist at barn fanger opp uhensiktsmessige stemninger og følelser fra sine foreldre og andre nærstående, men mer og mer tyder på at det er slik.

Mitt poeng er at det er viktig for egen del å ta stilling til hvorvidt egen adferd er hensiktsmessig for en selv og omgivelsene. Kanskje ikke så lett å finne svaret på i et hektisk liv, men vel verdt å kanskje bruke noen minutter på en eller to dager. Her følger en oppskrift på hvordan du gjør en slik sjekk.

  1. Start med å stoppe opp og slå av alt av telefoner, pc’er etc.
  2. Sørg for at du kan være litt i fred en stund, helst helt alene.
  3. Kjenn etter hvordan energinivået ditt egentlig er. Vær ærlig.
  4. Aksepter at energien er der den er og kjenn at du mener det.
  5. Den følelsen du får i kjølvannet av den selvaksepten er viktig og starten på resten av denne timeouten. Kan ta litt tid å kjenne og definere. Vær tålmodig.
  6. Se om du kan finne årsaken til at du kjenner akkurat den følelsen du gjør. Bruk god tid og vær så grundig du kan.
  7. Aksepter at det har blitt slik og at følelsen er som den er og kjenn at du mener at det er greit.
  8. Dersom du på dette tidspunkt har klart å finne en ro eller et vemod så er tiden inne til å gå videre. Hvis ikke så starter du på pkt 1 igjen. Dette krever trening.
  9. Forutsatt en del ro så kjenner du etter hva du aller helst kunne tenkt deg akkurat nå. Ikke i fremtiden, men akkurat nå.
  10. Gjennomfør det behovet du finner i foregående punkt.

Lykke til.

Del dette innlegget:

Facebook
Twitter
LinkedIn