«Psykopaten»

Har fått noen henvendelser som spør om informasjon om fenomenet psykopati, eller slik det omtales på fagspråket, dyssosial eller narcissistisk personlighetsforstyrrelse. Vil her bruke uttrykket psykopati som er det folkelige uttrykket de fleste bruker i dagligtalen.

Psykopati er ikke en enten eller diagnose eller tilstand. Den har mange grader og mange uttrykk. Det er ikke den fysisk voldelige som er mest utbredt, men den psykisk volden som skjuler seg under et ofte sjarmerende ytre. Psykopaten kan fremstå som sosialt meget dyktig og elskverdig. Manipulerer og lurer omgivelsene lett og får ofte sympati i møtet med andre mennesker. Fører seg pent og er raus når det handler om å posisjonere seg. Vedkommende kan også spille på andres sympati og dermed skaffe seg medhold i vanskelige saker som berører for eksempel offentlige instanser, rettsvesen, barnevern etc.
Skjult under dette uttrykket så kan vedkommende vise andre mye mindre sjarmerende sider hjemme og overfor sine medarbeidere på jobben enten vedkommende har en sjefsposisjon eller ikke.

Psykopaten mangler perspektiv og bevissthet på egen adferd, men er god på å se andres. Med god intelligens så klarer psykopaten seg ofte godt i næringslivet og har en tendens til å posisjonere seg i høyere stillinger, godt betalt.

Psykopaten kjenner sjelden skyld. Årsaken er at vedkommende har sterk fortrengning på dette. Herunder hører genetiske årsaker, men som oftest har påvirkninger tidlig i livet ført til disse adferdsmessige forstyrrelsene. Psykopati går ofte i arv. Lidelsen er ikke kjønnsbetinget, men finnes i overvekt hos menn.

Mennesker som utsettes for psykopater pådrar seg ofte kognitive forstyrrelser og sykdom over tid.
Som jeg skrev om under offer-parasittrelasjoner så tiltrekkes ofte motsetninger. Herunder er det ganske vanlig at psykopaten finner en hypersensitiv partner og fanger inne denne tidlig og intenst, bryter ned vedkommende og dermed er den hypersensitive fanget.

Del dette innlegget:

Facebook
Twitter
LinkedIn