Sommerferie og forventninger

De aller fleste har forventninger til sommerferien. Endelig fri i en litt lenger periode med rom for å hvile og hente seg inn. Mon tro…

Det er lurt å avklare forventninger da faren er stor for, som lesere av denne spalten vet, at man kan gå på skuffelser og havne i offerfella. Resultatet blir som oftest krangler og surmuling med bortkastet tid som var sårt tiltrengt til godt samvær og relasjonspleie.

Her kommer en øvelse som hele familien kan ha godt av å gjøre i forkant av sommerferien:

  • Be alle i familien skrive opp 5 ønsker på en lapp for sin ferie. Det kan handle om alt fra aktiviteter, mat og drikke til hvem man vil være sammen med. Bruk fantasien.
  • Sett dere sammen rundt et bord og start med den yngste i familien og gå oppover i alder. La alle lese opp sine ønsker i fred og bli helt ferdig uten kommentarer.
  • Hvis noen får lyst til noe som andre leser opp så si det etter at vedkommende er ferdig.
  • GJør ferdig øvelsen for alle og avslutt deretter øvelsen.

Hovedpoenget er som dere sikkert skjønner todelt:

Alle blir hørt og alle blir klar over de andres behov.

Etterpå og inn i ferien blir det opp til hver enkelt å forsøke å få gjennomført sine behov.

Noen kommer med helt urealistiske ønsker!

De vil ikke bli innfridd uansett. Dette er bare ønsker. Læringen blir at ønskene må være realistiske for å kunne bli innfridd. En fin ting å lære for de som muligens tror at urealistiske ønsker lar seg oppfylle. Hvis vedkommende blir skuffet så er det dens eget ansvar.

Pass på at du selv ikke forlover deg og senere må trekke deg.
Det er ditt ansvar.

Den vanlige effekten av en slik øvelse er at hver enkelt selv modererer sitt behov til å passe i familien. La det komme fra den enkelte og ikke gå i overdommer-rollen. Andres behov er ikke nødvendigvis ditt ansvar å oppfylle.

Lykke til og god sommer.

dialoggruppen-jorn-c

Jørn Olav Strekerud
Kognitiv terapeut

Del dette innlegget:

Facebook
Twitter
LinkedIn