De ti bud og manglende bud

Innlegget er skrevet av en leser:

Ja, vi snakker om de to steintavlene som Moses fikk på fjellet og som liksom er loven over alle lover. De må ha vært veldig tunge, forresten. Jeg har alltid lurt på hvordan han klarte det – ikke bare å løfte dem i det hele tatt – men også få dem med seg ned fra fjellet, og så på toppen av det hele få alle de 40000 eller hvor mange det var, til å tro at han faktisk hadde fått dem av Gud. Makan til illusjonist! Langt utenpå Siegfried & Roy, spør du meg!

Nåvel. Det det altså gjelder, er at jeg har oppdaget mangler i denne loven. Nå er det jo sånn at Gud er ufeilbarlig, var på den tiden i alle fall, nå for tiden aksepterer vel de fleste at Gud er litt sånn ”prøve-og-feile”-Gud. Men altså: Andre lover bygger jo på disse ti budene, det er opplagt. Vegtrafikkloven, f eks, er utledet av ”Du skal ikke ha andre guder enn meg”, mens Loven om fiskereiskaper har sin bakgrunn i ”Du skal ikke begjære annen manns hustru” – noe som for øvrig også gjelder innebandyreglene. Du tror meg ikke? Sjekk, så skal du se – det er hevet over tvil.

Men altså til budet jeg mener mangler: ”Du skal ikke ommøblere”. Helt opplagt det ellevte bud. Det er absolutt mulig at det er andre som mangler også, men dette kan det ikke være tvil om. Det må være stor synd å ommøblere. Det skaper konflikter, frustrasjoner og kanskje til og med skilsmisser, jeg kjenner flere tilfeller der faren har vært overhengende. I tillegg passer ingen lamper lenger. Bildene på veggen må flyttes, og der er det merker, særlig hvis de har hengt der lenge. Så må man male veggen, og da ser listene så stygge ut, og så må de tas også. Så følger taket og dører, og så er man inne i et annet rom og så baller det på seg. Det må jo straffe seg. Og det er opplagt at dette mangler regulering i Det gamle testamentet. Folk sier jo: Så synd! Om både maling og tapetsering og alt som følger med. Og synderen er? Den som satte i gang ommøbleringen! Og som således bør påkalle Guds straffedom over sin person.

Jeg har lurt på hvorfor det budet ikke kom med. Jeg antar at de hadde møbler den gangen også, selv om de sikkert ikke dro på hele flyttelasset der ute i ørkenen. Jeg mistenker at det til enhver tid i historien har vært kommersielle interesser i å holde denne dødssynden ved like. Lampeindustrien har vært suspekt siden Aladdin…

TK

Du finner flere gullkorn her.

Del dette innlegget:

Facebook
Twitter
LinkedIn