Sykere av stillesitting enn av overvekt?

Siste innlegg innen forskningen ble nylig lansert med konklusjonen at stillesitting er farligere enn overvekt. Her er artikkelen om saken i Aftenposten. I kjølvannet av slike rapporter og pressens fortolkninger kommer spørsmålene fra mennesker som ikke har energi til å bevege seg. Hvor farlig er det at jeg sitter og ligger så mye stille?

Hvorvidt kroppen tåler bevegelse i form av trening eller ikke bestemmes primært av energivnivået. Er dette lavt så kjenner de fleste at de ikke orker. Det viktige er å finne årsaken til at man ikke orker.
Kanskje handler det mest om en tradisjon med å sitte mye stille? I det tilfellet er det snakk om vilje for å gjøre noe med det og skape nye vaner.
Dersom det handler om at kroppen er utbrent eller i sykdom, som for eksempel i ME/kronisk tretthet, så tåler ikke kroppen trening. I det siste tilfellet vil det være mer skadelig å trene enn å være passiv.

Vurderingen av om det er det ene eller andre kan være vanskelig å gjøre for den det gjelder og enda vanskeligere for omgivelsene. Til tross for det trekker omgivelsene vanligvis konklusjonen om at trening er bra og kommer med ubedte råd om det. Fagfolk som burde vite bedre gjør ofte det samme, ofte med det resultat at vedkommende pasient blir dårligere.

Del dette innlegget:

Facebook
Twitter
LinkedIn