Flukten fra misunnelsen

Alle mennesker er i utgangspunktet utstyrt med misunnelse. Hvordan vi bruker den er imidlertid ujevnt fordelt. Veldig mange flykter fra misunnelsen på en av tre måter.

  1. Det ene alternativet er å gjøre om misunnelse til skam i den form at man ikke duger til noe, så det er ikke noe vits i å prøve det som andre gjør eller får til.
    Eksempel: “Hun får den lønnen fordi hun klarer å sjarmere sjefen, og ikke fordi hun er dyktig. Så stygg som jeg er så nytter ikke det, ingen liker meg på den måten.
  2. Det andre alternativet er å bruke misunnelsen som ammunisjon for å få den andre ned fra sin posisjon slik at man slipper å kjenne misunnelse. Det gjøres vanligvis ved at man på en eller annen måte snakker vedkommende ned, direkte eller overfor og via andre.
    Eksempel: “Det du sa i sted var feil slik jeg ser det. Tror du skal tenke deg om en gang til før du sier sånne ting.”
  3. Det tredje alternativet er å kopiere den man misunner. Da kan man i beste fall få det til, men det er ikke gitt at det var det du egentlig ønsket eller hadde lyst til. Kanskje var det noe helt annet.

Alle alternativene handler om frykt for en smerte og flukt fra den samme. Misunnelsen har i seg dette potensialet for både smerte og styrke. Imidlertid har mange for lite energi og kontakt med seg selv til å våge å bruke misunnelsen hensiktsmessig og velger dermed flukt.

Misunnelse trigger frykt for å feile. Tryggest å la være.

Utveien blir dermed en av de ovenstående alternativene.

Hva er så en hensiktsmessig måte? Hva er egentlig hensikten med misunnelse? Som alltid er svaret enkelt, men praksis er krevende.

Misunnelse er den følelsen vi trenger for å heve vårt eget potensiale. M.a.o. nå lenger enn vi ellers ville gjort.

Det vil i praksis si at når vi opplever at noen får noe, kjøper seg noe, gjennomfører noe eller  oppnår noe så skal vi ikke gå i fella å prøve å kopiere dette som beskrevet over.
Poenget er derimot at du skal kjenne etter hva du har lyst til med ditt liv, hvordan du vil ha det og derneste strekke deg etter det. En slik prosess starter med misunnelse og ender med tilfredshet over gjennomføring. Underveis må du være ærlig med deg selv slik at du ikke tas av kopieffekten.

Lykke til!

Del dette innlegget:

Facebook
Twitter
LinkedIn