Opportunisme eller tvil om valg for fremtiden

Opportunisten griper mulighetene der andre som regel gir opp eller ikke prøver. Det fører til at de er kontroversielle, går på tvers eller går helt nye veier på tvers av det etablerte. De blir ofte rike, men klarer seg også uten rikdom på de fleste måter greit i livet. Unntakene er der de møter mye motstand blant omgivelsene.

Oportunisme er drevet av forskjellige følelser. Det kan på ene siden være snakk om å klare å overleve, mens det i motsatt ende av skalaen kan være nysgjerrighet. Mønsteret kan starte i den førstnevnte enden og ende i den sistnevnte. Forutsetningen er at overlevelsesplattformen er på plass. 

Tvileren kan være drevet av det samme, men kjennetegnes av at tvilen vinner gjennom og vedkommende blir stående på stedet hvil. Den typiske tvileren blir stående i tvilen til lysten har avtatt, eller overlevelsesmuligheten er økt. Handler på en måte om å bare vente på at krisen går over. Det gjør den også som regel da andre har lett for å komme inn og fikse for en typisk tviler. 

Tvilen kan være drevet av overlevelse hvor det er tryggest å ikke ta sjanser. Den kan imidlertid også være drevet av avssky og ha form av sunn skepsis i forhold til noe som faktisk er for godt til å være sant.

Poenget mitt er at det ikke går an å si at det ene eller andre er riktig eller hensiktsmessig. Svaret på det spørsmålet henger alltid på utgangspunktet for opportunismen eller tvilen. Er den drivende følelsen god så er det hensiktsmessig. Hvis det er en smerte og eller frykt så er det ikke hensiktsmessig.

Uansett så må det gjøres en realistisk vurdering før man går for noe. Det handler om at mange har lett for å undervurdere utfordringene og innsatsen som kreves for å lykkes. Har du ikke kunnskapen selv så må den oppsøkes. Du kommer imidlertid langt med å stole på din egen intuisjon. Velger du ytre hjelp må du uansett sjekke med intuisjonen. Lykke til med dine valg for fremtiden..

Del dette innlegget:

Facebook
Twitter
LinkedIn