Ferie og forventninger

 Et typisk utsagn med tanke på vinterferie er for eksempel:

«I vinterferien skal vi gå lange skiturer. Det gleder jeg meg til.»

Kanskje typisk far eller mann i familien å uttale noe slikt hvorpå resten av familien fort kan koble inn diverse mønstre knyttet til at de ikke har de samme forventingene.
Tenåringen har mer lyst til å coole’n. Mor har mest lyst til å slappe av med den boken hun fikk til jul i forfjor og kanskje gå en skitur hvis hun har lyst en dag. Lillebror vil heller spille på mobilen med resten av gjengen som skal være hjemme i ferien.
Ingenting av dette blir imidlertid sagt når far uttaler sitt behov så han fortsetter å leve i sin forventning om at det blir lange koselige skiturer med hele familien sammen.

Vel fremme på hytta og på morgenen etter første natt kommer følgende utsagn kl. 9 fra en ivrig og opplagt far:

«Ut på tur, aldri sur» 

Grunnlaget er dermed lagt for at det kan bli en og annen kontrovers. Tenåringen vil sove lenger, mor vil ha en lang rolig frokost med nettaviser og radio mens minstemann allerede er i gang med å spille med gutta hjemme. Denne gangen sier alle tre dette hvorpå fars illusjon brister.

Menns reaksjon i slike tilfeller varierer i alle varianter fra «ok, da går jeg alene» til  «se til helvete å pell dere opp og få på dere skia». Desverre tenderer de fleste i retning av den siste utgaven og grunnen er at delpersonligheten offer slår inn. Det vil si at far rammes av omstendigheter som han ikke har vært i stand til å ta inn over seg tidligere. (Mer om offer under lenken)

Nå skulle man tro at dette kanskje var en gavepakke til ham, men det betinger at han kan tilgi seg selv for å ha gått i illusjonsfella som handler om at de andre skulle ha samme behov som ham. Fort gjort å ramle nedi den, men langt vanskeligere å innse at man har gjort det og tilgi seg selv for det. 
Det er imidlertid fars eneste mulighet i dette tilfellet. Kanskje trenger han en hel skitur alene til det formålet.

Læringen her er: Avklar forventninger før dere drar av gårde på ferie. God ferie!

Det er knyttet mange forventninger til ferie. Under lenken kan du lese om andre emosjoner og situasjoner knyttet til forventning.