Trenger vi flere som Saga Norén fra Broen?

En leser sendte inn følgende innlegg:

NRK-serien ”Broen” tiltrekker seg mange seere, og mange vet hvem rollefiguren Saga Norén er. Meningene om henne er delte:

”Hun er det mest irriterende mennesket jeg har vært borti”

”Du høres ut som Saga Norén du” (manipuleringsteknikk i diskusjon som omhandler egoisme)

”Hun er herlig”

”Hun er jævlig”

Og så videre.

Rollefiguren Saga Norén er ifølge forfatteren ”helt uten sosiale antenner”. Sofia Helin som spiller rollefiguren sier i et intervju at Saga mangler et filter mellom det hun opplever og det hun uttrykker. Hun er altså ikke følelseskald. Helin har i sin research fått oppleve at når hun ikke gir mennesker bekreftelse så får hun ingen bekreftelse tilbake og de mister interessen for henne. Rollefiguren får også kritikk for å være ufølsom. Men som Saga selv sier: ”Jeg kan også bli såret”.

Hva kan vi lære av Saga?

Rollefiguren gir oss et fantastisk skue på hva som foregår inni de fleste menneskers hode ettersom hun snakker ”rett fra levra”. Med det mener jeg ikke at alle tenker det samme som henne, men at det hun sier ikke er filtrert og tilpasset våre sosiale normer. Når en du ikke liker så godt spør om du vil være med på hyttetur, så tenker du ikke ”det passer dessverre ikke.” Men det er det du sier høyt. Det du tenker ville du aldri finne på å si. Nemlig noe a la ”Nei, det gidder jeg ikke.”

Vi er ikke vant til å få det rett fra levra og heller ikke å snakke rett fra levra, fordi det er ikke sosialt akseptert. Dette skal heller ikke være et mål. Målet skal være å lytte til den ”Saga” du har i deg. Når noen spør deg om noe, eller henvender seg til deg, så skal du alltid være bevisst på hva du tenker bakenfor det sosiale filteret.

Hvis du klarer å være oppmerksom på dette, vil gapet mellom det du selv vil og det du uttrykker overfor andre, bli mindre. Det handler ikke om å skulle bli like rett frem som Saga, men heller å våge å være ærlig med seg selv om hva man ønsker, og  legge frem dette på en høflig måte.

Når Helin beskriver hendelser der mennesker mister interessen for henne fordi hun ikke gir dem bekreftelse, så ønsker jeg å sende med en liten ekstra notis på veien: Mennesker som trenger din bekreftelse for å skulle tilbringe tid med deg er kanskje ikke så attraktive bekjentskaper uansett? Du trenger ikke kaste dem på båten. Det holder lenge å vite at det er slik.

Del dette innlegget:

Facebook
Twitter
LinkedIn