A og B mennesker

Leserspørsmål: Hva tenker du om begrepene A og B -mennesker ? Kan det være at mange B-mennesker rett og slett har en fobi på å legge seg, sovne. Hvorfor er ofte mange B-mennesker så slitne om morgenen selv om de har sovet nok ?

Svar: Har tidligere forsøkt å finne ut hvor gammelt begrepet er uten å finne noe konkret opphav. har nok vært en del av dagligtalen i mange år. Dog virker det som om begrepet har oppstått i forbindelse med at vi sluttet å legge oss og stå opp med sola og i stedet ble styrt av ytre faktorer som arbeidstid, skoletid osv.

Her ligger nok også mye av årsaken til at det finnes A og B mennesker. Genetikk er viktig og det finnes lite forskning på dette. Her er en artikkel som belyser noe av det.

I tillegg til det genetiske er det helt klart miljømessige og kognitive faktorer som spiller inn. Mørke og lys påvirker oss helt klart. Mer søvnbehov om vinteren enn om sommeren. Du har sikkert hørt ordet vårslapp. Det er søvnbehovsrester etter vinteren som blir realisert.
Noen trenger mer hvile rett og slett fordi de er mer slitne. Andre kan trenger mye hvile, men klarer ikke hvile og våkner derfor tidlig om morgenen. Noen er uthvilt og trenger lite søvn. Stressnivået er viktig og gjør at det blir variasjoner. Det handler også mye om vane og anledning til å sove. Kort sagt er det mange faktorer som spiller inn.

Konklusjonen er at det finnes A og B mennesker genetisk, men at andre faktorer nok er viktigere i hvordan det uttrykkes i søvn. Jeg tør ihvertfall ikke klart og sikkert si om noen er A eller B mennesker. Hva med deg?

1 kommentar om “A og B mennesker

  1. Litt mer forskning:
    http://www.fhi.no/eway/default.aspx?pid=239&trg=Content_6496&Main_6157=6263:0:25,6336&MainContent_6263=6496:0:25,6348&Content_6496=6178:106747:25,6348:0:6562:1:::0:0

    Selv er jeg B-menneske. Jeg røyker ikke og drikker lite, så det er ikke mulig å slutte… Barn har jeg allerede, så det vil heller ikke endre min tilstand. Jeg har i tiår med studier og jobb stått opp tidlig, og til fast tid, uten at det har hjulpet på tilstanden.

    Det mest problematiske slik jeg ser det, er det ikke er sosialt «godkjent» å være B-menneske, man «kaster bort tiden» om man sover lenge. Problemet er jo at om B-meg legger meg tidlig, får jeg ikke sove. Og siden jeg likevel står opp tidlig – som jo er nødvendig pga jobb – er jeg trøtt og sliten hele dagen.

    Har for øvrig et A-barn og et B-barn også. A-barnet ba tynt om å få legge seg tidlig så snart språket var på plass, mens B-barnet måtte vekkes «grytidlig» for å rekke barnehagen…

Det er stengt for kommentarer.