Bitterhet og avhengighet

Bitterhet er en følelse.Den er en blandingsfølelse som alltid består av skuffelse og en smerte til. Denne smerten kan være skam, skyld, ensomhet, savn osv.

Det å være bitter er en egenskap/delpersonlighet. Den egenskapen/delpersonligheten kalles offer.

Vi er utstyrt med bitterhet som følelse fordi vi må ha den. Kort sagt så er bitterheten et vekkesignal som sier oss at nå må vi følge med slik at vi ikke rammes hardt av noe som kan skade oss. De fleste mennesker våkner, men adferden som følger er ofte lite hensiktsmessig. Grunnen til det er oftest at vi har hatt foreldrene som modell for hvordan vi skal agere og de igjen sine foreldre osv.osv.

Offer kommer i to hovedutgaver. Den ene utgaven trekker seg unna og venter på at situasjonen skal gå over av seg selv eller setter inn tiltak for å blidgjøre eller fikse.
Den andre utgaven blir aggressiv og begynner å skylde på eller angripe omgivelsene. De såkalte bitre menneskene har mest av den siste og bruker mye energi på å forklare egen situasjon med omgivelsenes svik.

Mange mennesker går rundt med mye bitterhet i seg. Det skaper avhengighet av andre i den form at mye av egen velferd henger på hva omgivelsene gjør og ikke gjør. Da blir man en slave som følelsesmessig blir med opp og ned. Dette tar masse energi og trigger stresshormoner. Slik vakttjeneste 24/7 er slitsomt.

Mer om veien ut følger…

Del dette innlegget:

Facebook
Twitter
LinkedIn